Ashberg House, Chelsea

Only recently unveiled, Ashberg House is a stunning contemporary house located within the Bolton’s Conservation Area of Kensington & Chelsea. Commissioned by a private developer, we were responsible for the interior architecture, design, furnishing and branding of this trophy 8,400 sq ft new build home.
Named after one of the world’s most singular diamonds, Ashberg House takes influence from this extraordinary stone, not least in its glass architectural aesthetic and faceted interior details, but also the precise and exacting construction methods employed. Designed in a modern vernacular to include a plethora of glass, black basalt and bronze details, the building elevations are a provocative counterpoint to Chelsea’s traditional brick & stucco villas; boldly challenging the status quo whilst retaining a classical proportionality. The contemporary facade, discreet but distinct in nature, belies the scale of the living volume beyond.
The linear and clean-lined modern architecture of Ashberg House is perfectly balanced with softening interior elements inspired by nature’s organic forms. With the vast majority of furniture and furnishings bespoke created for the property, the house has been designed with a sense of balance and

proportion in mind influenced by the principles of feng shui; rough textures against smooth, light finishes contrasting with dark, more feminine elements juxtaposing the more masculine, the exterior blending seamlessly with the interior, references to water and fire, resulting in a design that offers a great sense of tranquillity and wellbeing.
Spanning five storeys and comprising five en-suite bedrooms spread across three floors, this exceptional property consists of a large formal reception room covering the ground floor, whilst the main living area in the lower ground floor comprises of a large open plan kitchen, dining and family area, with supporting service kitchen and rooms on the same floor. A secluded garden beyond, complete with its own external log fireplace, is an outside extension of the main space. The Spa floor includes a critically acclaimed swimming pool influenced by Richard Wilson’s installation ’20:50’at London’s Saatchi Gallery.
The Master Bedroom suite dominates the whole first floor and is an oasis of space and calm, with the sumptuous bedroom’s notable design feature a series of art work panels behind the master bed showcasing a foliage pattern of hand painted silk and embroidery in pastel tones on a neutral field.

 

 

 

 

 

Selected projects

Riverwalk, Westminster

Morpheus are delighted to have designed a three bedroom apartment within Riverwalk; one of London’s finest riverfront residences. The building is a one of a kind architectural masterpiece of smooth curves and glass fronted balconies.

View more

In Progress

Below are a selection of sketches and CGIs from projects that the Morpheus Design team are currently working on, both in London and internationally.

View more

Ostrea, Limousine Tender

Morpheus is delighted to announce their recent collaboration with Hodgdon Yachts. Founded in 1816, Hodgdon are America’s oldest boat builder and have an enviable reputation producing some of the world’s highest quality custom vessels, specializing in limousine tenders for superyachts.

View more

THIRTY NINE, Monte Carlo

Launched in Autumn 2016, THIRTY NINE • Monte Carlo, is Monaco’s first ever wellness-focused private members club.

View more

Ivory House, St Katharine Docks

Morpheus London has recently completed the interior design of a three bedroom penthouse apartment in Ivory House, St Katharine Docks.

View more

Six Senses Residences, Courchevel

Morpheus is extremely proud to have been appointed to work on the design of decorative furnishings for Six Senses Residences Courchevel. This world class development at the very heart of the exclusive resort of Courchevel 1850 and is home to 53 apartments and penthouses.

View more

Penthouse, St John’s Wood

This unique lateral penthouse property extending to 3,500 sqft overlooking Lord’s Cricket Ground has the luxury of two vast external spaces; one full length terrace to the front of the building and a winter garden and balcony to the rear, both with enviable views.

View more

Private Residence, Monte Carlo

Morpheus were presented with the rarest of opportunities to completely redesign a historic detached villa in the heart of Monte Carlo. The existing property was builtover 110 years ago in the Belle Epoque style of the late nineteenth century and has been placed under protective order by H.S.H. Prince Albert.

View more

Morpheus Design Studio, Belgravia

Welcome to the new home of Morpheus. The completion of our new London design studio and offices – located at 20-22 Grosvenor Garden Mews North in Belgravia – heralds a new era for the company following a number of successful years in Chelsea.

View more

Hyde Park Home, Knightsbridge

The Morpheus Design Studio was commissioned to redesign this spectacular detached home which nestles on a leafy private square moments away from Hyde Park.

View more

Chapman House, Chelsea

Chapman House is a contemporary, six storey townhouse located in the heart of Chelsea. The design of this home has been inspired by the legendary work of Colin Chapman – founder of Lotus Cars – and as a result demonstrates exquisitely engineered finishing and detailing throughout.

View more

The Apartment, Singapore

This project illustrates a show apartment concept and sales strategy created for a prestigious development in Singapore, located in the prime Orchard Road district. The project brief was to create a harmonious interior design and branding concept that would work alongside the originality and ambition of the development as a whole, enabling it to be effectively marketed to a global audience.

View more

Cadogan Gardens, Chelsea

The brief for this project was to design and development manage the refurbishment and furnishing of a lateral apartment in order to attract a premium rental client. This particular project demonstrates how we are able to operate on an exceptionally short time frame and a tight, commercially led budget.

View more